OffNews.bg

Напрежение в руската армия: Блогър фронтовак поиска разстрел за генерал Аркадий Марзоев

Известният с шовинистичните си възгледи руски фронтови блогър с прякор „Тринайстият“ атакува генерал от руската армия и поиска висшият офицер да бъде разстрелян, съобщи изданието „Наша нива“. Блогърът има над 86 хиляди абонати в Телеграм и участва активно във формирането на мнения за бойните действия, а мишената е генерал Аркадий Марзоев, който на 7 декември м. г. получи от руския президент званието генерал-лейтенант. "Ако Марзоев поне за секунда беше се запознал с думата чест, след всичко, което се случи, той би се застрелял като офицер, извършил грешка, струвала живота на стотици момчета", коментира боецът.

И „Тринайстият“ и ген. Марзоев минават за ветерани. Блогърът е участвал в кампанията през 2014 година, а във войната срещу Украйна участва от първия й ден. Марзоев от своя страна е с имидж на герой от двете чеченски войни и войната в Грузия, а през 2021 година е назначен за командир на разположения в Крим 22-ри армейски корпус

Фронтовият блогър обвинява генерала в посредствено командване. 22-ри армейски корпус, ръководен от генерал, губи около още 1500 войници в първите дни на войната, пише "Тринайстият". От 126-а бригада за брегова охрана, която е част от корпуса, според блогъра е останала в най-добрия случай една четвърт от първоначалния състав..

Фронтовакът обвинява персонално генерала за провала на операцията за превземане на летището в Николаев, загубата на военна техника в резултат на украинските ракетни атаки на летището в Чернобаевка и поражението на най-малко три колони от жива сила.

Обвиненията не свършват дотук. Според блогъра генерал Марзоев е виновен за това, че въпреки че е знаел за организираното изтегляне на руските военни от Херсон, той не е организирал подготовката на отбраната на островите на Днепър, в резултат на само на един остров – Потьомкин, са загинали много момчета от 126, 127 и 125 бригади. Генералът води загиналите там за изчезнали, твърди блогърът.

Най-много фронтовакът е поразен от това, че нито един отговорен за случващото се не само, че не е наказан, но има и повишени. „Тринайстият“ иска военен трибунал за генерал Марзоев. В Телеграм блогърът пише, че след критиките му към висшия офицер, командирът на 22-ри армейски корпус е изпаднал в гняв и наредил да бъде открит на фронта този, който го критикува.

"Вместо да решава проблемите на 22-ри армейски корпус, генерал Марзоев търси тези, които говорят истината. Ако нещо се случи с мен, знаете фамилията на човека, който ще е виновен. Генерал-лейтенант Аркадий Марзоев", пише "Тринайстият".

Последните дни донесоха шумни конфликти и напрежение в редиците на различни структури на руската армия в Украйна – между вагнеровците на Пригожин и Министерсвото на отбраната, а в друг скандал личният състав на военни части в Татарстан и Тува отказаха да участват в настъплението край Угледар и успяха да си издействат изтегляне, припомня „Наша Нива“.