OffNews.bg

Над 65 млн. бежанци и разселени по света през 2015 г.

Рекордните 65,3 млн. са били бежанците и разселените по света в края на 2015 г., съобщава в доклад Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). 

Това е най-високият брой, отчитан от агенцията, като за пръв път е премината границата от 60 млн. души. Според ООН един на всеки 113 човека в световен мащаб е разселен, бежанец или търси убежище.

Над половината от засегнатите са от три държави: Сирия, Афганистан и Сомалия.

"Повече хора са разселени от война или преследване и това само по себе си е притеснително, но факторите, застрашаващи бежанците, също се увеличават", обяснява върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Той обръща внимание на огромния брой бежанци, загиващи в морета, както и тези, спирани по сухопътните граници. По думите му затварянето на граници не решава проблема.

40,8 млн. от общия брой са разселени във вътрешността на собствената си страна, като най-много са в Колумбия - 6,9 млн. Бежанците наброяват 21,3 млн. души.

Най-много бежанци в световен мащаб е приела Турция, на чиято територия се намират 2,5 млн души. Ливан пък има най-много бежанци на глава от населението.  

Като тревожен факт ВКБООН отбелязва, че 51 на сто от всички бежанци са деца, много от тях отделени от семействата си или пътуващи сами