OffNews.bg

Москва се оплака: Страни от ЕС възхваляват Хитлер и оскверняват съветски паметници

Някои страни от Европейския съюз реабилитират нацизма и същевременно водят безскрупулна война срещу съветски паметници, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. 

Първият дипломат на Москва присъства на откриването на изложба, посветена на Холокоста, която организира културния център към министерството.

"Трябва да отбележим със съжаление, че много държави, включително страни, които се наричат развити демокрации, реабилитират нацизма, героизирайки действията на Хитлер", каза Лавров. 

По думите му в Москва изникват притеснения заради "безскрупулната война срещу паметници, по време на която някои страни от ЕС разрушават и оскверняват монументи на съветски войници, дали живота си за освобождаването на затворници от концентрационни лагери, за освобождаването на Европа от "кафявата чума". Според него всичко това противоречи с основополагащия договор на ООН. 

В материала си по повод изказването на Лавров ТАСС използва като илюстрация снимката на монумента Братската могила в Борисовата градина в София, който през 2014 г. бе украсен с гигантски мартеници. 

Снимка: Сергей Антонов