OffNews.bg

Москва обвини директно САЩ, че подкрепят терористи от ИДИЛ в Сирия

Руското министерство на отбраната обвини директно оглавяваната от САЩ международна коалиция, че подкрепя терористи от "Ислямска държава" в Сирия. 

От министерството обявиха, че са установили случаи, в които коалицията пряко е взаимодействала и е подкрепяла ИДИЛ, като факти за това са открити миналата седмица, по време на операцията на сирийските власти за освобождаването на Абу Кемал, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

САЩ отказаха да нанасят удари по колона терористи с мотива, че по техни данни те се предават доброволно в плен, затова за тях важат текстовете на Женевската конвенция за третирането на военнопленници, допълват от ведомството.

Оттам са категорични, че водената от САЩ коалиция се е опитала да създаде и пречки на руските самолети в района на Абу Кемал, за да осигури на терористите безопасно изтегляне от района. 

От руското министерство на отбраната са категорични, че настъплението на сирийските правителствени войски е осуетило плановете на САЩ да създадат неподконтролни на Дамаск органи, които да управляват териториите по източния бряг на река Ефрат. За "проамерикански" сили, контролиращи Абу Камал, според него щели да бъдат представени бойци от ИД, използващи знамена на Сирийските демократични сили, открити в източния сирийски град. 

Сирийските войски обявиха, че са си върнали контрола над Ал Букемал - последната крепост на ИДИЛ. Водената от САЩ коалиция също се е готвела за настъпление в града, уточнява Москва. 

По данни на Русия е освободена над 90% от територията на Сирия.