OffNews.bg

Москва не вярва на сълзи: Задържаха началник на следствен отдел за крупен подкуп

Началникът на следствения отдел на Тверския район Марат Тамбиев е задържан в Москва по подозрение, че е взел подкуп в особено големи размери, съобщиха няколко канала в Телеграм.

От януари 2022 г. подчинените на Тамбиев работят по наказателно дело, свързано с присвояване на средства от Sloboda (компания за екологично чисти продукти). Според разследващите Тамбиев е решил да спечели. Чрез адвоката Роман Майер следователят предлага на собственика на Sloboda сделка: Тамбиев няма да запорира парите в сметките на фирмата, а в замяна ще получи 26 млн. рубли.

В банковите сметки на Sloboda имало 52 млн. рубли и собственикът на компанията се съгласява с предложението. След това обаче бизнесменът отива във ФСБ и разказва историята за "разследващия" талант на Тамбиев.

Първо, оперативните работници задържат адвоката Майер - това става по време на превода на 26-те милиона, предназначени за следователя. Адвокатът се съгласява да сътрудничи на разследващите и участва в оперативни дейности.

Според следователите вечерта на 24 март в кафене "Hookah Place" на улица "Петровка" той е предал искания подкуп на Тамбиев. Марат Хамидович е подведен под отговорност за вземане на подкуп в особено големи размери. Адвокатът също не се измъкна - Майер е обвинен в посредничество при подкуп.