OffNews.bg

Медицински университет в Япония призна, че умишлено е намалявал оценките на жените

Медицински университет в Токио обяви, че планира да приеме над 60 жени, които неправомерно са били отхвърлени при кандидатстването си през последните 2 години, съобщи Ен Би Си.

Решението на Токийския медицински университет идва, след като от ВУЗ-а признаха, че систематично са дискриминирали кандидатите по полова принадлежност, като са намалявали оценките на някои жени, за да не бъдат приети..

За дискриминационната политика се разбра през август, а новината предизвика обществено недоволство.

През годините училището е понижавало оценката на кандидат-студентите от женски пол, за да поддържа техния брой малък.

Според ръководството жените имат склонността да се отказват от медицината, след като създадат семейство, което води до липса на кадри в университетската болница.

В следствие на това ВУЗ-ът обяви, че ще приеме 67 кандидатствали жени, за които се смята, че са елиминирани заради манипулиране на оценките им.

Ректорът на университета Юкико Хаяши заяви, че съжалява за водената дискриминационна политика. "Ще проведем честни приемни изпити и никога няма да допуснем практиката да се повтори", допълни тя.

Хаяши обаче отказа да коментира какви мерки ще предприеме спрямо мъжете, които неправомерно са получили повече точки и са били приети.

За манипулацията се разбра след обвинения, че синът на висшестоящ служител в Министерство на образованието е приет в Медицинския университет в замяна на помощ за училището да получи повече пари за изследвания.

В Япония все още се счита, че жените са отговорни за домакинството, отглеждането на децата и грижата за възрастните. Смята се, че мъжете трябва да работят повече.