OffNews.bg

Мадрид изпраща повече полиция в Каталуния, за да спре референдума

Испанското вътрешно министерство предупреди с писмо каталунското правителство, че изпраща подкрепления на националната полиция и Цивилната гвардия, които ще се намесят, ако незаконният референдум се състои.

Испанският премиер Мариано Рахой поиска властите в Каталуния да признаят, че референдумът за независимост "не може да се състои" заради мерките на правителството срещу организирането на гласуването.

Пред членове на управляващата консервативна партия в Палма де Майорка Рахой каза, че ще е по-демократично и по-отговорно привържениците на независимостта да признаят, че гласуване не може да има и че е право на държавата да спре този референдум, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Мадрид започна голяма полицейска операция срещу Каталуния с цел да усложни провеждането на референдум за независимост на 1 октомври, който испанските власти обявиха за противоконституционен.

Срещу 24-ма организатори на вота бяха издадени присъди от Конституционния съд да плащат глоби между 6 хиляди и 12 хиляди евро на ден, "докато се съобразят с решенията на правосъдието".

По-рано днес централното правителство и каталунските власти се спречкаха по въпроса кой контролира регионалната полиция, известна като Мосос дЕскадра, която е смятана за ключов фактор за успеха на гласуването.

Вътрешното министерство в Мадрид обяви, че ще започне да координира всички полицейски акции в Каталуния срещу подготовката на референдума, включително като изпраща преки заповеди на регионалната полиция. Шефът на вътрешното ведомство на Каталуния Джоаким Форн нарече неприемлив опита на държавата да се меси на полицейските сили на Каталуния. Ние ще продължим да работим както досега, заяви той по регионалната телевизия.

Макар да признават, че мерките са нанесли сериозен удар върху подготовката на гласуването, каталунските власти са категорични, че референдумът ще се проведе.