OffNews.bg

Ленин се завърна в окупираната Новая Каховка, нов Илич вдигнаха и в Геническ

Паметник на Ленин е бил възстановен в окупирания от руските войски град Нова Каховка близо до Херсон, съобщи вицепремиерът на Украйна Михаил Фьодоров в своя телеграм канал. Това се случва в навечерието на 9 май, за когато за първи път от 8 години окупационните власти готвят мащабно честване на Деня на победата.

Из града според репортери на руския life.ru навсякъде се поставят червени знамена, копия на знамето, сложено над Райхстага през 1945, а руската пропаганда твърди, че жителите "освободения" Новая Каховка отдавна са чакали този момент.

Вождът е бил свален от поста си в центъра на града през 2014 година. Фенове на водача на световната революция успели да скрият Илич в един от местните колхози. Местните разказали, че бронзовата фигура в цял ръст била скрита под платно в колхоза, така че никой да не и обърне внимание. Така 8 години Ленин изкарал в нелегалност.

Ленин от Каховка е вторият „възкръснал“ Илич в района на заетия от руските войски Херсон. На 18 април в Геническ новата власт също подари на народа паметник на Владимир Илич Ленин и го постави на мястото, където някога е стоял друг Ленин. Няма информация дали скулптурата е нова, или е втора употреба. Паметникът е пред сградата на областната администрация, а на покрива и вместо украинското, вече се веят две знамена – на Руската Федерация и на Съветския съюз.