OffNews.bg

Курц определи действията на Турция като 'изнудване'

Австрийският канцлер Себастиан Курц осъди действията на правителството в Анкара, като ги окачестви като "изнудване" срещу Европейския съюз, предаде Франс прес.

По-рано турските власти обявиха, че няма да спират мигрантите в страната да се опитват да пресекат границата и да влязат в ЕС.

"Това е атака от страна на Турция срещу Европейския съюз и Гърция. Те използват хора, за да прилагат натиск върху Европа", каза Курц.

Той добави, че всичко това е "тест" за Европа, чрез който тя трябва да докаже, че може да защитава своите външни граници.

Курц обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е подмамил хората с "фалшиви обещания" и ги е транспортирал до гръцката граница, използвайки ги като "оръжие" за натиск над ЕС.

"Ако външните граници на Европа не работят, Европа без вътрешни граници е история", предупреди канцлерът Курц и настоя за общи усилия, за да не се допусне ситуацията от 2015 г.

В понеделник германският канцлер Ангела Меркел определи действията на Анкара като "неприемливи", а еврокомисарят Маргаритис Схинас обяви, че никой не може да изнудва или сплашва ЕС.