OffNews.bg

Кремъл притиска Зеленски за мир. Според САЩ така Украйна ще стане по-уязвима

Войната на Русия в Украйна причинява широкомащабно човешко страдание и разрушение, но пътят към мир изисква участието на всички страни, пише в заключителното комюнике на двудневната украинска среща на световните лидери в Швейцария.

Позицията бе подкрепена от 80 от участвалите в срещата 93 държави. Шест от отказалите да подпишат финалния документ държави са от групата Г-20: Бразилия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Индия и Индонезия. Останалите са: Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Обединените арабски емирства, Колумбия и Ватикана.

Двудневната лидерска среща в швейцарския курорт "Бюргенщок" целеше да обедини международната общност по въпроса как да се сложи край на руската инвазия в Украйна. Русия обаче така и не бе поканена на конференцията.

"Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и да създава рискове и кризи с глобални последици", се казва в декларацията, предаде Ройтерс. 

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент Владимир Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но държи да бъдат дадени гаранции за тяхната легитимност.

Песков обяви, че украинският президент Володимир Зеленски "не е човек, с когото могат да се постигнат писмени споразумения, тъй като тези споразумения де юре ще бъдат нелегитимни". Резултатите от евентуалните преговори с Киев ще трябва да бъдат потвърдени от гаранции, за да се обезпечи тяхната легитимност, каза той.

Говорителят на Кремъл заяви, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин, защото военната обстановка за Киев се влошава.

"Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя ще продължи да се влошава за украинците. Вероятно един политик, който поставя интересите на родината си над своите собствени и дори над господарите си, би обмислил подобно предложение. Нека да видим какво ще се случи", каза Песков. 

Американският съветник по национална сигурност Джейк Съливан реагира като определи предложението като неразумно и каза, че исканията на Москва ще направят Украйна още по-уязвима на агресия.

"Не само че Украйна ще трябва да отстъпи от територията, която Русия в момента е окупирала, но Украйна ще трябва да даде и още суверенна украинска територия", каза Съливан пред световните лидери в Швейцария. 

По думите му според руското предложение Киев ще бъде задължен да се разоръжи, така че да бъде уязвим за бъдеща руска агресия.

"Няма отговорна страна, която да каже, че това е разумна основа за мирни преговори. Тя противоречи на Устава на ООН, противоречи на елементарния морал, на елементарния здрав разум", каза Съливан.