OffNews.bg

Китайски разрушител е проследил американски край островите Спратли

Пекин смъмри САЩ заради изпращането на въоръжения с управляеми ракети кораб „Ласен“ близо до един от изкуствените острови, които Пекин строи в оспорваното между няколко държави Южнокитайско море, съобщи Ройтерс.

Китайски кораби са проследили и предупредили американския разрушител, а посланикът на САЩ в Пекин е бил повикан във външно министерство, за да му бъде изразен протест.

Патрулната мисия на разрушителя „Ласен“ във вторник беше най-същественото досега предизвикателство към 12-милната териториална зона, за която Китай претендира около своите изкуствените острови. Те са построени върху полупотопени рифове в архипелага Спратли.

За по-малко от две години пресушаване и строителство Китай е създал общо над 8 квадратни километра острови, отбелязва Си Ен Ен. Те са снабдени с летища, пристанища и складове.

Ходът на Вашингтон идва след месеци обсъждания в администрацията на президента Барак Обама и би могъл да нагнети напрежение по един от най-натоварените морски маршрути в света и да увеличи проблемите в отношенията между САЩ и Китай.

Днес САЩ дадоха да се разбере, че смятат да продължат морските операции „за свобода на корабоплаването“ по света.

Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море, през което годишно се превозват стоки за над 5 трилиона долара от световната търговия. Претенции имат и Виетнам, Малайзия, Бруней, Филипините и Тайван.

„Ласен“ се е преминал на по-малко от 12 мили от рифа Суби, един от седемте изкуствени острова, построени от Китай миналата година.

Според конвенцията на ООН по морско право териториални води (не повече от 12 мили) може да има само край естествена суша, видима по време на прилив, не и около изкуствени съоръжения, припомня Ройтерс.

Китайски разрушител, също въоръжен с управляеми ракети и патрулен кораб са проследили „Ласен“ и са му дали предупредителни сигнали „в съответствие със закона“, е съобщило китайското министерство на отбраната.

Според него минаването на американски кораб е „силово действие, което цели да милитаризира региона на Южнокитайско море“ и е „злоупотреба“ със свободата на корабоплаване.

Китайските кораби са следвали американския разрушител на безопасно разстояние според служител на Пентагона. Те са се отдалечили, когато той е минавал през 12-милните зони на острови, за които претендират Виетнам и Филипините.

Говорител на китайското външно министерство е обвинил САЩ, че продължават „да създават напрежение в региона“ и е намекнал, че Китай би могъл да увеличи военното си присъствие там.