OffNews.bg

Китай предлага глобално проследяване на COVID чрез QR код

Президентът на Китай Си Дзинпин настоява за въвеждане на глобален механизъм за проследяване на разпространението на COVID-19 чрез QR код. Държавният ръководител смята, че това ще помогне за бързо проследяване на международните и бизнес пътуванията по време на коронавирусната пандемия, предаде CNN. 

По-рано тази година здравните власти в страната въведоха здравни сертификати, базирани на QR кодове. Тези кодове се ползват за проследяване на здравната история на човека и неговите пътувания с цел спиране на епидемията от COVID-19.

QR кодът определя цветови код на всеки потребител - червен цвят показва висока опасност, жълт - средна, а зелен - безопасно.  

По време на втория етап на срещата на върха на Г-20 в събота, на която акцент бе поставен върху устойчивото развитие, президентът на Китай призова за повече практически мерки на фона на пандемията.

"Китай предлага глобален механизъм за взаимно признаване на здравни сертификати. Надяваме се повече държави да се присъединят към този механизъм", каза Си Дзинпин.

Няколко страни въведоха технология за проследяване на гражданите си, като мярка срещу разпространението на COVID-19. Сред тези страни са Австралия, Япония и Сингапур. 

Проучване на Оксфордския университет през април установи, че дори само 56% от населението на дадена страна да използва приложението за проследяване, то може сериозно да потисне COVID пандемията.

Но подобни предложения срещат сериозна критика поради опасения за личната неприкосновеност, особено в западните демокрации.