OffNews.bg

Китай изстреля кораб с трима тайконавти към новата си станция

Китай изстреля космически кораб с трима тайконавти по посока на изграждащата се сега китайска космическа станция "Тянгун" (В превод: "Небесен палат"), предадоха световните агенции.

Корабът "Шънджоу-14", прикрепен към ракета "Чанчжън-2F", бе изстрелян в 10,44 ч местно време (02,44 ч. по Гринуич) от стартовата площадка в Цзюцюан, в пустияната Гоби. Четвърт част по-късно представител на китайската космическа агенция съобщи, че изстрелването е било успешно.

Екипажът на кораба ще остане в станцията около шест месеца. Той е съставен от 43-годишната Лю Ян, първата китайска тайконавтка, полетяла за първи път в космоса през 2012 г. Тя е придружавана сега от Чън Дун, който е на 43 години, и от Цзай Сючжъ, който е на 46 години. По време на мисията си екипажът ще трябва да получи два нови лабораторни модула, които да се скачат към станцията. Те ще бъдат изстреляни през юли и октомври. След като бъдат инсталирани, станцията ще придобие формата си на буквата Т.

В края на мисията си екипажът ще съжителства за кратко в станцията със следващите тайконавти от мисията "Шънчжоу-15", преди да се върне на земята.