OffNews.bg

''Като бойно поле''. Протести тресат Буенос Айрес заради шокови мерки срещу инфлация от 300% (снимки)

Масови протести разтърсиха аржентинската столица Буенос Айрес заради спорен пакет от икономически реформи на президента Хавиер Милей.

Гласуването в Сената по законопроекта мина на фона на ожесточени сблъсъци между протестиращи и полицията за борба с безредиците, предаде Би Би Си.

Протестиращите казват, че мерките ще засегнат милиони аржентинци. Демонстрацията ескалирала до мятане на бензинови бомби и камъни и запалване на коли. Съобщава се за няколко ранени, а местните медии описват обстановката в сряда като "бойно поле".

Преди приемането на законопроекта в Сената протестиращите скандирали: "Страната не се продава, страната се защитава", а на един от транспарантите, издигнат от демонстрантите, пишело: "Как може един държавен глава да мрази държавата?"

Сблъсъци избухнаха, когато протестиращите направили опит да си проправят път към Конгреса през загражденията, като хвърляли камъни по полицаите, които на свой ред ги напръскали с лютив спрей.

Най-малко петима опозиционни депутати, които също протестирали, са настанени в болница. Десетки демонстранти и няколко депутати са получили медицинска помощ. 

Президентът Хавиер Милей, десен икономист, бе избран в разгара на дълбока икономическа криза, която той все още се опитва да овладее след шест месеца на поста. Годишната инфлация в момента е близо 300%, а повече от половината аржентинци живеят в бедност.

Планираните от него реформи целят да съживят затъващата икономика на страната, включват обявяване на извънредно икономическо положение, намаляване на пенсиите и ограничаване на трудовите права, отбелязва Би Би Си.

Остра опозиция срещу "шоковите" мерки за затягане на коланите сa левите политически партии, профсъюзите и социалните организации.