OffNews.bg

Кадиев: Тереза Мей да не използва българите за икономическите проблеми на Англия

Нормална държава на независимия кандидат за депутат Георги Кадиев изразява своята силна загриженост относно последните изявления на премиера на Великобритания Тереза Мей за планирано ограничаване на свободното придвижване и престой на българи и румънци след 15 март 2017 в Обединеното кралство.

Твърдението на британския премиер, че отнемането на едно от основните права на гражданите на Европейския съюз се налага, защото в противен случай „половин България и Румъния може да дойдат във Великобритания преди „Брекзит”, за недопустим и явен акт на дискриминация по отношение на българските граждани.

"Българските граждани не бива да се превръщат в изкупителната жертва на вътрешните политически проблеми на Великобритания и да бъдат използвани като оправдание за икономическата нестабилност в страната, създала се след Брекзит. Тези граждани се ползват със същите права като всички останали в Европейския съюз и не може да бъдат третирани като европейци втора ръка", пишат от Нормална държава.

Те изтъкват, че правото на свободно придвижване и пребиваване на територията на държавите-членки е основно право, въведено с Договора от Маастрихт още през 1992 г. Всички ограничения и пречки пред изпълнението на това право представляват нарушение на основните договори на ЕС и следва да се понесат санкции.