OffNews.bg

Изненада от Макрон: Франция дава на Киев супертанковете Leclerc (видео)

ВСУ ще получат на въоръжение и едни от най-добрите танкове в света - френските Leclerc.

За това се заговори преди няколко дни, но до момента нямаше каквото и да е потвърждение от официален източник. Днес обаче планът Украйна да получи този вид въоръжение получи потвърждение и то от най-високото възможно ниво - от президента Еманюел Макрон!

"Що се касае до възможността за доставка на основния боен танк Leclerc в Украйна, съм възложил на министъра на отбраната да работи върху това. Нищо не е изключено и действително едно подобно действие получава колективна подкрепа", заяви френският президент в Париж днес.

Макрон обаче посочи, че е важно едно такова решение от една страна да не доведе до ескалация на конфликта, а от друга - не трябва да се допуска отслабване на отбранителния потенциал на френската армия.

Военните експерти по света са единодушни, че танковете Leclerc са изключително добри, но досега възможността за доставката им за нуждите на ВСУ изобщо не бе обсъждана заради факта, че произведените бройки от тях са едва няколкостотин. До момента Париж помага на Киев с доставки на артилерия, ПВО, бронетранспортьори и леки колесни танкове  AMX-10 RC.