OffNews.bg

Юнкер ще настоява за Европа на две скорости

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Европейският съюз би трябвало да направи по-лесно някои държави членки да задълбочават своята интеграция в определени области, без цялата общност да следва примера им, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Юнкер каза, че следващата седмица ЕК ще представи Бяла книга с предложения по политиката.

Идеята за "Европа на различни скорости" отдавна предизвиква разгорещени дебати. След гласуването във Великобритания за напускане на ЕС някои правителства искат да задълбочат споделения суверенитет с надеждата на направят общността по-ефективна, а други смятат, че Брекзит и възходът на националистически партии показва, че европейците не харесват идеята.
Юнкер даде ясно да се разбере, че подкрепя първия вариант.

"Вече не е време, когато можем да си представяме всички да правят едно и също нещо заедно", каза той в реч пред белгийски студенти.

"Не би ли трябвало тези, които искат да се движат напред по-бързо, да могат да правят това, без да притесняват другите, като въведат по-структурирана рамка, отворена за всички? Ще настоявам за това в идните дни", каза Юнкер.

По думите му отбраната е област, в която някои страни членки искат да напредват по-бързо в сътрудничеството, отколкото други, отбелязва Ройтерс.

Според него ЕС ще се разшири, но не по-рано от 2020 г.

По негово мнение е невъзможно да се изгради Европа като континент без Русия.

"Въпреки всички проблеми, които имаме сега с Русия, е необходимо да се разбира, че без Русия не бихме изградили Европа в континентален смисъл", каза Юнкер.