OffNews.bg

ISW: Стратегията на Москва да сломи волята на украинците с ракетни удари е обречена на провал

Мантрата "Калибрите" никога няма да свършат", разпространена в официалния канал на руското министерство на отбраната, е начинът на руските военни да отговорят на многобройните оценки на Запада, че арсеналът от модерни ракети на Русия е на път да се изчерпи.

Това се казва в днешния доклад на Института за изследване на войната (ISW). 

Анализаторите на ISW смятат, че Русия до голяма степен е изчерпала запасите си от високоточни оръжейни системи, което обаче няма да ѝ попречи в краткосрочен план да продължи да заплашва критичната инфраструктура на Украйна и да причинява значителни страдания на цивилното население.

Експертите припомнят неотдавнашното изявление на Кирил Буданов, началник на главното разузнавателно управление на украинския генерален щаб, че Русия разполага с достатъчно ракетни запаси за още два или три масирани удара.

Ден по-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че руснаците не могат да произвеждат голям брой високоточни оръжия.

"Постепенно оръжията им свършват. Единственото, с което разполагат в достатъчно количество, са ракетите С-300. Но те летят само на кратко разстояние", казва Данилов.

ISW смята, че руската кампания, целяща да сломи волята за съпротива на украинците чрез мащабни ракетни удари по критичната инфраструктура, ще се провали.

Според анализаторите това ще се случи, дори ако руснаците се окажат способни да извършат повече рейдове, отколкото предполага шефът на украинското разузнаване.

Вчера Русия засипа с огън голяма част от територията на Украйна при две въздушни атаки. Стратегически бомбардировачи Ту-95МС, летящи от Волгодонск и от северната част на Каспийско море, нанесоха удари с крилати ракети X-101/X-55.