Втора вълна от руски удари по Украйна. Въздушната тревога продължи 5 часа

Стратегически бомбардировачи Ту-95МС, летящи от Волгодонск и от северната част на Каспийско море, са нанесли удари с крилати ракети X-101/X-55

OFFNews 29 декември 2022 в 13:39 5761 7

атака

Снимка фейсбук

Отломки след атаката.

За първи път от средата на месеца 29 декември ще се запомни с масиран руски обстрел едновременно по няколко региона на Украйна. Украинските военни съобщават, че са изстреляли близо 70 ракети, което е по-малко от оценката им за броя на изстреляните ракети преди две седмици.

През нощта украинските власти съобщиха за нова вълна от удари с безпилотни самолети "Шахед", а на сутринта съобщиха за масирана руска ракетна атака. Система за противовъздушна отбрана се задейства в различни райони на страната.

"След нощната атака на безпилотни самолети камикадзе врагът атакува Украйна от различни посоки с въздушни и морски крилати ракети от стратегически самолети и кораби", заяви командването на ВВС на ВСУ, цитиран от Би Би Си.

Началникът на областната полиция в Киев Андрей Небитов публикува видеозапис на ракетите, прелитащи над региона.

В началото на обстрела съветникът на президента Михаил Подоляк съобщи в Туитър, че в петък сутринта Русия е изстреляла "повече от 120 ракети". По-късно обаче оценката на главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни се оказва различна: по негови предварителни данни са използвани общо 69 ракети, като 54 са били свалени от ПВО.

Военновъздушните сили на ВСУ съобщиха, че стратегически бомбардировачи Ту-95МС, летящи от Волгодонск и от северната част на Каспийско море, са нанесли удари с крилати ракети X-101/X-555. Освен това от кораби в Черно море са били изстреляни ракети "Калибър". От бомбардировачи Ту-22М3 с голям обсег на действие са изстреляни още шест ракети X-22 и X-32, а цели в градовете на фронта са били  поразени от ракетни системи С-300.

Все още няма данни за жертви на новата вълна от удари. Руското министерство на отбраната не направи коментар, а само публикува снимка в канала си в Tелеграм с думите: "Калибрите никога няма да свършат". Потвърдени са предишни нападения на руснаците след 10 октомври, насочени срещу енергийна инфраструктура и оправдани с военни съображения.

Почти 5 часа продължи въздушната тревога над Украйна. 

Тази сутрин кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за поредица от експлозии в града и предупреди за възможни прекъсвания на електрозахранването.

"Зареждайте телефоните и другите си устройства. Запасете се с вода", написа той в канала си в Tелеграм.

По-късно кметът уточни, че 40% от потребителите в украинската столица са останали без ток, докато водоснабдяването и топлоснабдяването не е прекъсвано.

Според Кличко трима души, включително 14-годишно момиче, са били ранени в резултат на сутрешната вълна от удари. Те са откарани в болница.

Ръководителят на Киевската регионална военна администрация Алексей Кулеба заяви, че в Киевския регион действа система за противовъздушна отбрана. Според администрацията във въздушното пространство на столицата са били засечени 16 ракети - "и всичките 16 са били унищожени".

Отломките от свалените руски ракети са повредили две жилищни сгради в Дарницки район, промишлено предприятие в Холосиевски район и детска площадка в Печорски район, съобщиха от областната администрация.

Зам.-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко публикува в своя канал в Tелеграм снимки от Дарницкия район, на които се виждат димящите руини. Все още не е ясно дали някой в къщите е пострадал.

През последните седмици украинските власти не разкриха подробности за повредените елементи на електропреносната мрежа.

Няколко експлозии са станали тази сутрин в Лвов, съобщава кореспондент на Би Би Си.

"В Лвовска област противовъздушната отбрана работи", пише ръководителят на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки.

Кметът на Лвов Андрий Садовий съобщи за взривовете и за това, че 90% от града е останал без ток. Според кмета на града трамваите и тролейбусите са спрени, водоснабдяването може да бъде нарушено, а съоръженията от критичната инфраструктура се превключват на дизелови генератори, написа УНИАН.

По-късно Козицки заяви, че силите за противовъздушна отбрана са свалили някои от ракетите в Лвовска област и че заплахата от ракетни удари остава.

След като в Одеса се чуха взривове, беше прекъснато електроснабдяването и водоснабдяването, съобщават кореспондентите на "Суспилне Одеса".

В село Степное в Одеска област отломки от крилата ракета са попаднали в жилищна сграда, посочиха от канцеларията на украинския президент.

Ръководителят на Одеската областна военна администрация Максим Марченко заяви, че силите за противовъздушна отбрана са свалили 21 ракети. Той добави, че няма жертви след падането на отломки върху жилищна сграда. Но снаряди са нанесени щети на енергийната инфраструктура, поради което в Одеска област има аварийни прекъсвания на електрозахранването, каза Марченко.

Серия от експлозии имаше и в Харков, кметът Игор Терехов написа в канала си: "Предварително - ракети в Немишлянския район. Кои обекти са били поразени и дали е имало жертви - информацията все още се уточнява."

За пореден път работата на харковското метро е спряна - както и при предишните масирани обстрели на енергийната инфраструктура.

По предварителни данни в четвъртък сутринта са нанесени четири удара с ракети С-300, съобщи ръководителят на регионалната военна администрация Олег Синегубов.

"Критичната инфраструктура е на прицел. На мястото работят спасители. Информацията за щетите и жертвите се уточнява", напише той в канала си в Tелеграм.

Предишната вечер кметът Терехов съобщи, че градът е бил нападнат от безпилотни самолети "Шахед". Целта е била и "една от инфраструктурите".

За взривове се съобщава и в областите Николаев, Житомир и Тернопол. Украинските медии съобщават за работата на противовъздушната отбрана във Виницка и Хмелницка област.

В едно село в Ивано-Франковска област - "на почти хиляда километра от Русия" - ракета е ударила къща и "по чудо не се е взривила", пише Тимошенко от украинския президентски офис и публикува снимка.

Електроснабдителните компании обявиха извънредни прекъсвания на електрозахранването в Одеска и Днепропетровска област. Град Запорожие е спрял временно водата в два района.

Украинските железници съобщават за закъснения на влакове поради прекъсване на инфраструктурата.

Последният масиран обстрел на Украйна беше на 16 декември. По това време Генералният щаб на ВСУ твърди, че са изстреляни почти 100 ракети. 

Ударите срещу Украйна се извършват, наред с други средства, със самолети с голям обсег на действие, някои от които излитат от летището Енгелс в Саратовска област. Тази авиобаза беше атакувана два пъти през декември - руското министерство на отбраната заяви, че в атаката са участвали украински безпилотни самолети. При второто нападение в понеделник, 26 декември, бяха убити трима руски военнослужещи, напомня Би Би Си.

В четвъртък жителите на Енгелс отново съобщават за експлозии в близост до военното летище. Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин заяви, че в района се е задействала система за противовъздушна отбрана.

"Унищожен е неидентифициран обект. На мястото са изпратени оперативни служби. Няма заплаха за сигурността на жителите", пише той в канала си в Tелеграм и призовава за спокойствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

7

6екеr4о

30.12 2022 в 09:14

В този форум се подвизават неколко персони, изключително интелигентни, изпедепцани по всекакви въпроси, ма то култура, ма то мозък и изящество, ма то поетично-извисен язик, та чак една пцувня не могат да издокарат! Нема да ги цитираме, щото е тъпо...

2099

4

Mateevk

29.12 2022 в 17:26

Ааа, за копи пейст на коментари, писани веднъж по друг повод, няма да се плаща! То така и баба знае да изкара някоя копейка!

318

3

Valioka

29.12 2022 в 14:54

1. "Калибрите" никога няма да свършат, за разлика от отдавна свършилата рашистка съвест - ненаситни кръволоци...
2. Не намесвай децата в смърдящите излияния от нацистката ти уста, просто е нелепо, защото децата обичат слънце, игри и мир - неща които украинските деца нямат вече повече от 10 месеца...
и 3. Аз не съм чул в Мариопул да има трибунал, а и въобще няма и не може да има, защото Мариопул е станал масова гробница на десетки хиляди избити невинни мъже, жени и деца от руската паплач... И подозирам, че е една от причините за путин да няма връщане назад, защото един ден ще се разбере всичко, както се е разбрало и след нацистките лагери на смъртта. И тогава - жална им майка на всички путлерофашисти...

22547

2

dolivo

29.12 2022 в 14:54

Да поемат руския ботуш е решение?

Ордърчо е разкошен в анализа си, горкия олигофрен

705

1

order

29.12 2022 в 14:01

Ееее има решение... ама ша стани по късно!!!

„Ръководството на Украйна има всички възможности да "сложи край на страданията" на населението в страната, като изпълни исканията на Русия за разрешаване на конфликта“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков“
.......... ....... .......
Ам чи то и на децата е ясно, че това е единственото решение (а първото предложение на руснаците винаги е най доброто), ноооо..... зеленчука според притчата ще изяде торбата със солта, ще изяде боя с тоягата и накрая ще си плати кат поп!!!!
Каузата му е обречена и ще завърши с Трибунала в Мариопул!!!