OffNews.bg

Иран няма да позволи на Тръмп да отмени ядрената сделка, заяви президентът Рухани

Иранският президент Хасан Рухани заяви, че няма да позволи на Доналд Тръмп да отмени постигнатото между Иран и световните сили споразумение за ядрената програма на страната, предава Ройтерс. 

"Тръмп иска да направи много неща, но нито едно от действията му няма да ни засегне", каза президентът в реч в университета в Техеран. 

По време на предизборната кампания в САЩ Доналд Тръмп определи постигнатото през миналото лято споразумение като като най-лошото такова на всички времена. Според Рухани отменянето му, което ще бъде последване от повторното налагане на тежки санкции, няма да се случи.

"Мислите ли, че ще му позволим да разтрогне Съвместния всеобхватен план за действие? Мислите ли, че ние и нацията ни ще му позволи да го направи?", заяви президентът. 

Мнението на Рухани се споделя и от върховния лидер на ислямската република аятолах Али Хаменей, който наскоро предупреди, че страната му ще отговори, ако Щатите приемат законодателство, позволяващо удължаване на санкциите над Техеран с още 10 години. Законът мина в Конгреса, но трябва да бъде одобрен и от Барак Обама.