Иран заплаши САЩ с отговор, ако наруши ядрената сделка

ОFFNews 23 ноември 2016 в 15:43 3967 1

Снимка AFP

Удължаването на американските санкции срещу Иран за 10 години ще е в разрез с постигнатата през 2015 г. сделка за ядрената програма на страната, заяви върховният лидер Аятолах Хаменей и предупреди, че Техеран ще отвърне, ако санкциите бъдат приети, съобщава Ройтерс. 

Миналата седмица Камарата на представителите гласува за продължаването на санкциите, първоначално въведени през 1996 г. Те ще изтекат в края на 2016 г., ако не бъдат подновени. За целта законът трябва да бъде одобрен от сената и подписан от Барак Обама. 

"Настоящото правителство на САЩ многократно е нарушавало ядрената сделка, каза Хаменей на среща на Революционната гвардия.

Републиканците в Конгреса се противопоставят на споразумението, а към тезата им се присъединяват и някои демократи. Представители на двете партии заявиха, че се надяват твърдата политика срещу Иран да продължи с встъпването в длъжност на новия президент. Доналд Тръмп също каза по време на кампанията си, че би отхвърлил сделката. 

Камарата на представителите също прие законопроект, по силата на който ще се спре продажбата на самолети на Боинг и Еърбъс на Иран. От Белия дом твърдят, че действията на долната камара на Конгреса са в нарушение на ядреното споразумение и Барак Обама ще наложи вето дори Сенатът да одобри законопроекта. 
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови