OffNews.bg

Индийската армия обяви, че е открила стъпки от Йети

Индийската армия обяви, че е намерила стъпки на митичния снежен човек Йети. Военните дори публикуваха снимка на находката, пораждайки присмех и критики в социалните мрежи.

В понеделник в профила на армията в Туитър, който има 6 милиона последователи, се появиха "мистериозни стъпки на митичния звяр Йети", заснети в базовия лагер Макалу в Хималаите.

Йети е легендарно същество, за което се вярва, че прилича на човекоподобна маймуна и обитава снежните хималайски склонове. Досега няма доказателства, че то съществува, но митът за Йети привлича много туристи в региона.

Нов живот на легендата дава именно постът на индийската армия, която съобщава, че за пръв път неин планински екип е забелязал стъпки на Йети с размер 32 на 15 инча (това са цели 81 на 38 см - б.р.) близо до базовия лагер Макалу. И добавя, че неуловимият Снежен човек е бил забелязван единствено в този район в миналото.

For the first time, an #IndianArmy Moutaineering Expedition Team has sited Mysterious Footprints of mythical beast 'Yeti' measuring 32x15 inches close to Makalu Base Camp on 09 April 2019. This elusive snowman has only been sighted at Makalu-Barun National Park in the past. pic.twitter.com/AMD4MYIgV7

— ADG PI - INDIAN ARMY (@adgpi) April 29, 2019

Стъпките са заснети на 9 април, а снимките публикувани едва след като армията ги е сравнила с по-рании теории за Йети, пише в. "Таймс ъв Индия".

След като в социалните медии се зароиха съмнения в "откритието", от армията отговориха, че доказателствата са фотографирани и предадени за анализ на експерти.

"И така, сметнахме за разумно да го споделим публично, за да възбудим научния дух и да възобновим интереса", допълват от армията.

Историите за Йети са особено популярни в Индия, Непал и Бутан.

През 2013 г. британски учени обявиха, че може би легендите тръгват от животно, което е подвид на кафявата мечка, пише Би Би Си.