OffNews.bg

Гуайдо поиска среща с италиански лидери, търсейки подкрепата им

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо поиска от лидерите на управляващата в Италия коалиция да се срещнат с негови представители, търсейки ясна подкрепа като временен президент, каквато той получи от почти всички страни от ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Крайнодясната Лига изрази силна подкрепа за Гуайдо, но той не получи такава от коалиционният ѝ партньор - "Движението 5 звезди". Така Италия остана единствената голяма страна от ЕС, която не го е признала за временен държавен глава на Венецуела.

В писмо с дата 5 февруари, разпространено днес от офиса на лидера на Лига и заместник-премиер Матео Салвини, Гуайдо пита дали може да изпрати делегация, която "да илюстрира плана за действие за възстановяване на демокрацията във Венецуела" чрез честни избори.

"Сегашната хуманитарна криза засяга всички венецуелци, включително и над 100-те хиляди италианци, които живеят във Венецуела", се казва в писмото. Правителствен източник от "Пет звезди" каза, че неговият лидер Луиджи Ди Майо е получил аналогично писмо.

Вчера Салвини се изказа много остро срещу венецуелския президент Николас Мадуро, наричайки го "престъпник" и "човек извън закона". Един от водещите политици на "Пет звезди" Алесандро Ди Батиста обаче каза, че открита подкрепа за Гуайдо би означавала намеса във вътрешните работи на Венецуела и може да открие пътя за военна интервенция.

В понеделник Италия блокира приемането на обща позиция на ЕС за признаване на Гуайдо за временен президент, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс. Италианският президент Серджо Матарела, който има предимно церемониални функции и обикновено стои встрани от текущата политика, призова правителството да преодолее различията си и да подкрепи Гуайдо.