OffNews.bg

Гневни фермери щурмуваха агропанаир в Париж, влязоха в горещ дебат с Макрон (видео)

Група френски фермери нахлуха днес на голямо селскостопанско изложение в Париж преди планираното посещение на президента Еманюел Макрон на фона на гнева срещу растящите разходи, бюрокрацията и екологичните разпоредби, предаде Ройтерс.

Демонстрантите влязоха и в импровизираната разгорещена дискусия с Макрон и демонстрантите , която се излъчваше на живо по френските новинарски канали. 

Изправени пред десетки полицаи в търговския панаир, фермерите крещяха и освиркваха, призоваваха за оставката на Макрон и използваха нецензурни изрази по адрес на френския лидер.

"Това е нашият дом!", крещяха те, докато редици от френски полицаи за борба с безредиците се опитваха да овладеят демонстрацията. Имаше някои сблъсъци с демонстрантите и полицията арестува поне един от тях, предава Ройтерс.

"Това е нашият дом и той ни посреща с полиция", каза един от демонстрантите.

Макрон срещна с лидерите на профсъюзите на френските фермери по време на закуска и трябваше да се разходи в по алеите на панаира след това.

"Казвам това за всички фермери: не помагате на никого от колегите си, като разбивате щандове, не помагате на никого от колегите си, като правите изложението невъзможно и по някакъв начин плашите семействата да не идват", каза Макрон пред репортери след срещата си с лидерите на профсъюзите.

Протестите забавиха откриването на изложбата за публиката с поне един час.

Протестите на фермерите продължават от седмици, въпреки някои отстъпки на властите. 

Действията на френските фермери са част от по-широко протестно движение в Европа срещу селскостопанската политика на ЕС, бюрокрацията и общите условия за бизнес. 

Фермерите се оплакват, че политиката на блока в областта на околната среда - в частност Зелената сделка, която призовава за ограниченията при употребата на емисии парникови газове, пречи на бизнеса им и оскъпява продуктите им в сравнение с вноса извън ЕС.

Официални правителствени лица проведоха серия от срещи с фермерите през последните седмици, за да обсъдят нов законопроект, целящ да защити "селскостопанския суверенитет" на Франция. Той ще се обсъжда в парламента тази пролет.

Планът на правителството включва стотици милиони евро за преки помощи, данъчни облекчения и обещание да не забраняват във Франция пестициди, които са разрешени в други части на Европа, което според тях ги поставя в неравностойно положение, припомня БТА.