OffNews.bg

Германската позиция: България и Македония сами трябва да се разберат

Двустранните въпроси да се решават двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС, заяви германският държавен министър за Европа Ана Лирман. Коментарът й е по повод спора между София и Скопие.

Лирман днес е на посещение в македонската столица, ден преди визитата на българския премиер Кирил Петков. Тя се срещна с новоизбрания министър-председател Димитър Ковачевски в първия му работен ден на поста.

Аз съм оптимист по отношение на сигналите от България и Ви желая много успех на утрешните разговори, обърна се Лирман към Ковачевски.

Германия остава близък приятел на Северна Македония. Ние сме сериозни относно перспективата за ЕС на всички страни в региона. ЕС държи на думата си за Северна Македония. Всички условия за започването на преговори за присъединяване са изпълнени и те трябва да започнат, за което Германия ще се застъпва активно. Двустранните въпроси трябва да се решават двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС, каза германският държавен министър за Европа.