OffNews.bg

Германия увеличава военната помощ за Украйна: Праща още ПВО, артилерия и оборудване

Германия увеличава пакета от военна помощ за Украйна, включващ системи за противовъздушна отбрана, артилерия и друго военно оборудване, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, предаде Укринформ.

В традиционното си вечерно обръщение Зеленски заяви, че на среща в Киев с германската външна министърка Аналена Бербок е потвърдил договорената с германския канцлер Олаф Шолц доставка на допълнителни системи за противовъздушна отбрана (ПВО), артилерия и оборудване.

Украинският президент каза, че е постигнал напредък с други партньорски държави по отношение на нови доставки на системи за ПВО.

Той съобщи, че също се е срещнал с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров, първия заместник-министър Олександър Павлюк и заместник министър-председателя Михайло Федоров относно обезпечаването на украинските войници. Тримата обсъдили как цялото счетоводство на армията да бъде дигитализирано, което ще се случи със съдействието на министерството на цифровата трансформация.

Володимир Зеленски призова всички украинци да останат фокусирани върху защитата на държавата, както и в първите дни на войната:

"Врагът се надява единствено ние да не издържим. Украйна трябва да издържи. Всичко, което ни укрепва, е приоритет. И само това е приоритет. Никакво отслабване! И ние няма да позволим на никого да отслаби Украйна. Слава на всички наши войници! Благодаря на всички, които помагат!"