OffNews.bg

Германия сменя мобилизационния си план

Германците да складират запаси от храна и вода за 10 дни в случай на извънредно положение, предвижда обновената концепция за гражданска защита на германското правителство. Днес проектът на документа ще бъде предложен за обсъждане на германските министри.

Той е от 69 страници, изготвен от Министерството на вътрешните работи на Германия и извадки от несекретната му част бяха публикувани от Frankfurter Allgemeine (FAZ) вчера. Концепцията се обновява за пръв път от Студената война насам.

На германските граждани се препоръчва да складират  храна и вода в случай на национално извънредно положение за 10 дена, като дневното препоръчително количество питейна вода на човек е 2 литра. Някои опозиционни депутати заявиха, че новата концепция е всяване на паника.

В концепцията се подчертава, че "нападение на германска територия, което изисква конвенционална защита, е малко вероятно". Но не може да се изключи в бъдеще да има заплаха за сигурността да нацията, затова са необходими мерки за гражданска защита.

Малко след оповестяването на проекта за концепцията германците започнаха да иронизират случващото се под хаштага "презапасяване".

Всяка държава има планове за мобилизация и защита на населението. България, например, за последно е обновявала своя преди повече от 10 години.