OffNews.bg

Германия призна третия пол

От днес в Германия влиза в сила наредба, признаваща неопределения пол. Така държавата става първата в Европа, официално признала "Х-джендъра". По този начин родителите на бебета с признаци и на двата пола, ще могат да оставят на децата избора като какви да се определят.

Наредбата е била приета след изследване на немския Етичен съвет за интерсексуалността, според което хората с неопределени или смесени полови белези трябва да бъдат по-добре защитени.

Според данни на германското правителство от 2007 г. в страната се раждат най-малко 150 интерсексуални бебета на година, а към момента общият брой на хората с неопределен пол е 8 000 - 10 000 души.

„Основна цел на новия правилник е да освободим родителите от натиска да трябва да вземат решение за пола на детето веднага след неговото раждане и по този начин да се съгласяват прекалено прибързано с медицински процедури за решаване на въпроса”, заяви говорител на германското вътрешно министерство.

Той добави, че промяната не означава създаване на трети пол, защото това би затруднило германските закони за браковете и партньорствата.