OffNews.bg

Германия предлага: Руснаците без имоти в Европа, руските фирми без европейци в ръководствата

Граждани на Руската федерация да не могат да купуват недвижими имоти на територията на Европейския съюз, а жителите на Европейския съюз да не могат да заемат ръководни позиции в руски държавни компании. Това са част от най-новите предложения на Германия за новия санкционен пакет на ЕС срещу Русия според източници на агенция ДПА в Брюксел.

Германското правителство предлага в новия пакет от санкции да бъде въведена забраната за заемане на най-високите длъжности в руски държавни дружества от граждани н астрани от ЕС. Според ДПА повод е, най-вероятно, случаят на бившия канцлер на Германия Герхард Шьродер, който в продължение на години беше в надзорните съвети на руски енергийни компании, в т. ч. и Роснефт.

Руските власти отдавна се опитват да получат политическо влияние в страните от ЕС чрез добре платени службички в руските държавни концерни за граждани на страните, което може да се възприема като своеобразна „стратегическа корупция“ – обръща внимание ДПА. Забраната няма да засегне руските филиали на държавни компании, намиращи се на територията на страните от ЕС.

Германия настоява, също така, за въвеждането на глобален лимит за цената на внасяния от Русия нефт и за забрана за сътрудничеството с руски фирми в областта на ядрената енергетика.

Следващото германско предложение е за забрана за продажбата на руски граждани на недвижими имоти в ЕС. Предстои да бъдат наложени и ограничения за влизане в ЕС и замразяване на активите на нова група физически и юридически лица от Руската федерация.