OffNews.bg

Генералният щаб на ВСУ: Украинското контранастъпление е освободило територии колкото една Одеса

В резултат на започналото в началото на юни контранастъпление на ВСУ са били освободени територии, които по площ са сравними с територията на Одеса, съобщи генералният щаб на армията в Киев.

„От началото на настъплението на Бердянското и Мелитополското направления и в посока на южните украински градове, украинската армия е освободила там 169 квадранти километра територия, което се равнява приблизително на територията на Одеса“, заявиха от щаба в най-новата си сводка за състоянието на бойните действия в Украйна.

От командването на ВСУ допълват, че армията продължава да провежда офанзивна операция на Мелитополското, Бердянското и Бахмутското направления. За изминалата седмица ВСУ са проникнали с километър навътре срещу окупираните от руснаците територии, а от началото на контранастъплението общият „ход“ е 8,6 километра в дълбочина.

OSINT наблюдатели и западни издания често коментират, че дългоочакваната настъпателна операция на ВСУ не върви с очакваните темпове и не прилича на контранастъплението в Харковска област, но украинците подробно регистрират всяка педя напредък срещу врага. Така за миналата седмица ВСУ са отвоювали в Бахмут 4 квадратни километра територия, като на Бахмутското направление отвоюваните земи са с площ 24 квадранти километра.