OffNews.bg

Френският премиер: Няма да се поддадем на протестите срещу трудовата реформа

Френският министър-председател Манюел Валс заяви, че няма намерение да се присъедини към дългия списък от политици, който са се предавали пред протестиращи.

"Ако се поддадем на уличните протести и на синдиката  „Всеобща конфедерация на труда“, защото сме обсебени в краткосрочен план от президентските избори през 2017 г., бихме загубили всичко", каза Валс в интервю за френския вестник Journal Du Dimanche .

„Всеобща конфедерация на труда“ организира улични протести, стачки в железопътния транспорт на страната и блокади на рафинерии, за да накара правителството да се откаже от трудовите реформи, които биха позволили на работодателите да наемат и уволняват служители по-лесно. 

Броени дни преди началото на Европейското първенство по футбол в страната на 10 юни правителството е притиснато да намери решение на проблема. Протестиращите заплашват да създадат хаос и по време на шампионата. 

Финансовият министър Мишел Сапин също подкрепя позицията на премиера. По думите му, ако правителството изпълни исканията на „Всеобща конфедерация на труда“, това не би било справедливо спрямо други синдикати, които подкрепят законовите промени.