OffNews.bg

Франция спира финансовата си помощ за Буркина Фасо

Париж спира помощта за развитие и бюджетната помощ за Буркина Фасо, съобщи френското Министерство на външните работи. Изявлението идва, след като тази западноафриканска държава и Мали обявиха, че ще разглеждат всяка военна намеса срещу новите военни управници в Нигер като "обявяване на война".

Изявлението идва дни, след като Буркина Фасо и Мали обявиха, че ще разглеждат всяка военна намеса срещу новите военни управници в Нигер като "обявяване на война".

Преди седмица западноафриканският блок ECOWAS постави ултиматум на новите управници на Нигер да върнат властта на демократично избрания президент Мохамед Базум в рамките на седмица или да бъдат изправени пред евентуална военна намеса.

В събота от Министерството на външните работи на Франция заявиха, че "твърдо и решително" подкрепя усилията на западноафриканския блок ECOWAS за възстановяване на Базум на поста, съобщи БНР.

Военната хунта на Нигер обяви, че е затворила въздушното пространство на страната, като предупреди, че всеки опит за нарушаването му ще бъде посрещнат с "енергичен и незабавен отговор".

"Изправени пред заплахата от интервенция, която става все по-ясна чрез подготовката на съседните държави, въздушното пространство на Нигер е затворено за всички самолети до второ нареждане", се казва в изявлението на военните, превзели властта в страната след преврат.