OffNews.bg

ЕС обеща помощи за засегнатите от земетресенията в Турция

Европейският съюз ще изпрати още палатки, одеяла и печки, за да помогне на хората, засегнати от унищожителното земетресение в Турция.

Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА.

Европейската комисия  призовава частния сектор да предостави необходимата подкрепа възможно по-скоро, заяви неин говорител след разговора между двамата лидери.

Механизмът на ЕС за гражданска защита разреши изпращането на 38 спасителни екипа с участието на 1651 души и 106 кучета.

Отделно 12 държави членки на ЕС вече предоставиха 50 000 семейни палатки за зимни условия, 100 000 одеяла и 50 000 печки.

Фон дер Лайен написа в "Туитър", че е поднесла в разговора си с Ердоган съболезнования към народа на Турция за загубените човешки животи и унищоженията.

Потвърдените жертви от земетресението в Югоизточна Турция и съседните части на Сирия надхвърлиха 33 хиляди души. Група спасители от България продължава да издирва оцелели в град Хатай. 

Сирийците с право се чувстват изоставени, заяви по-рано заместник-генералният секретар на ООН Мартин Грифитс, който координира хуманитарните операции след като бунтовниците, контролиращи областта Идлиб, ограничиха достъпа на помощ от правителствените територии.

12-годишният конфликт в Сирия е допълнително предизвикателство за хуманитарните работници, които се опитват да достигнат северните райони на страната.

От отчетените до момента 3500 смъртни случая в Сирия повечето са в северозападния район, който до голяма степен се намира под контрола на опозиционни сили. От ООН заявиха, че продължават да работят, за да получат достъп хората, които имат нужда от помощ.