OffNews.bg

ЕС наложи санкции на двама руснаци за насилие над жени при антивоенните митинги в Братеево

В навечерието на 8 март Европейският съюз наложи санкции срещу двама служители на полицейското управление в Братеево, участвали в изтезанията на момичета, задържани на антивоенни митинги през март 2022 г., съобщи Европейската комисия. Самоличността на Иван Рябов и Александър Федоринов беше разкрита през септември от Би Би Си във филма "В търсене на моя мъчител".

На 6 март 2022 г. в много руски градове се провеждат антивоенни митинги. По данни на OVD-info (проектът е обявен за "чуждестранен агент" в Русия) на този ден в цялата страна са били задържани над 5000 души, от които над 3000 в Москва. Най-малко 11 от тях са били измъчвани и бити в полицейския участък в Братеево същата вечер. Полицаите задушавали задържаните с найлонов плик, наливали антисептик в очите им, заливали ги с вода, ритали ги и ги заплашвали с оръжие. Всички те били облечени в цивилни дрехи и отказали да кажат имената си.

Скандалният случай доби широка публичност благодарение на аудиозапис на една от задържаните - Александра, която го сподели с журналисти веднага след освобождаването си. Ден по-късно Марина, друга героиня от филма на Би Би Си, също сподели своя запис. Депутатът от Московската градска дума Евгений Ступин изпраща няколко жалби до Следствения комитет (СКР) и Главната прокуратура, като прилага тези записи, но жалбите са отхвърлени като съдържащи недостатъчно доказателства за престъпление.

Няколко месеца по-късно задържаните успяват да установят самоличността на служителите, участвали в изтезанията, чрез изтичане на данни от архивите на услугата Yandex.Food и рекламата Avito. Разследващият комитет, както и самите Рябов и Федоринов, отказват коментар.

След публикацията на ЕК Би Би Си се свърза с Анастасия, героинята на филма.

"Вчера правех лична равносметка на годината след задържането ми, не беше лесно. Но сега съм в държава, в която не се страхувам да го споделя в социалните мрежи. Вече знам, че мнението на много от моите приятели за войната и режима на Путин е станало по-недвусмислено, а включването на Рябов в санкционните списъци само засилва моите аргументи и вярата ми, че всичко е направено и казано правилно", споделя тя.

Европейският съюз е наложил санкции за нарушаване на правата на жените на други двама руснаци: военнослужещите Николай Кузнецов и Рамил Ибатулин. В документа се казва, че те са участвали в случаи на сексуално насилие срещу украинското население и "са отговорни за сериозни нарушения на правата на човека".

В списъка са включени и граждани на Иран, Сирия, Афганистан, Мианмар и Южен Судан.

"В навечерието на Международния ден на жената нека преминем от думи към действия. Където и да се случва, ние ще се борим и ще изкореним всички форми на насилие срещу жени. С днешното решение засилваме усилията си да се противопоставим на сексуалното насилие и насилието, основано на пола, да осигурим пълна отговорност за извършителите и да се борим с безнаказаността", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Опитите на самия Рябов да прикрие самоличността си съвсем не се изчерпват с цивилните му дрехи и отказите да се представи. Екипът ни имаше време да хване следите му, преди да ги заличи: той или изтриваше страницата си във "ВКонтакте", или искаше информацията за него да бъде премахната от слогана на "Яндекс". А след като разследването излезе наяве и за него беше написано в рекламното табло на квартал Братеево, Рябов от фалшивата страница започна активно да се защитава, казва разследващият журналист Виктория Аракелян.

Може би някъде в дъното на съзнанието си е разбрал, че е срамно злодеяние да риташ хора, излезли на мирен протест. Но дори и самият той да не го е разбрал - неговите роднини, съседи и тези, които видят лицето му на сергията, със сигурност ще се замислят за това. В края на краищата имената на Рябов и Федоринов, заедно с техните снимки, сега са в една и съща заявка за търсене от асоциацията с думите "изтезания" и "списък със санкции на ЕС".

А тази история е и любимият ми пример за това как разследването на подобни случаи в Русия е едновременно трудно и абсурдно лесно. В края на краищата един мистериозен мъж в черно, без име и значка, размахващ пистолет и наслаждаващ се на собствената си безнаказаност, може да се издаде един ден, като си поръча пица на гарата. И по правило рано или късно го прави, допълва Аракелян.