OffNews.bg

ЕС налага санкции срещу обвинените за отравянето на Сергей Скрипал

Посланиците на страните от Европейския съюз са договорили вчера санкции за четирима руски граждани, които според Брюксел са служители на руското военно разузнаване, съобщиха РИА Новости и ТАСС, цитирайки неназовани източници. 

Сред санкционираните са обвинените за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри. Това са познатите като Александър Петров и Руслан Боширов, които разследващи медии разпознаха като Александър Мишкин - военен лекар от руското разузнаване, и Анатолий Чепига, който е полковник на военното разузнаване. 

Руслан Боширов и Александър Петров потвърдиха в интервю за RT, че именно те са на снимките на заподозрените за отравянето, разпространени от британските власти, но обявиха, че са били в Солсбъри като туристи.

Източниците на РИА Новости не посочват имена, но според тях санкционираните са свързани със събитията в Солсбъри. 

Имената на другите двама руски граждани също не се споменават. В списъка има и петима сирийци, вероятно заради химическите атаки в Сирия през последните години. 

Мерките се налагат заради неотдавна приетия в ЕС механизъм за санкции при употреба на химически оръжия, одобрен миналата есен. Предвижда се с тях да могат да бъдат наказвани хора и организации, които според Брюксел са отговорни за разработването или използването на химически оръжия. На всички в този санкционен списък ще бъде забранено да влизат в ЕС, а активите им, ако има такива на територията на съюза, ще бъдат замразени.