OffNews.bg

Ердоган: Турция заслужава Нобел за мир заради преврата

Турция заслужава Нобелова награда за мир заради овладяването на опита за военен преврат на 15 юли 2016 година, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Хюриет", в обръщение в навечерието на годишнината от събитията.

Президентът припомня за 250-те жертви на преврата и определи това като най-грубо нарушаване на човешките права.  

Като цитира изследване на своята Партия на справедливостта и развитието, той посочи, че 47,5 от жертвите са загубили живота си от куршумите на авторите на преврата, а 21% от пуснати от самолети бомби. 9% от жертвите са убити от танкове, а 6% от огън, открит от хеликоптери. Само 35 са загиналите заговорници в преврата, убити в сблъсък по овладяването му, каза той. "Ако не бяхме държава на закона, която съблюдава справедливостта, десетките хиляди предатели участници в преврата щяха сега да са в масови гробове, а не в затвора", заяви президентът, настоявайки, че в Турция човешките права се съблюдават по-добре, отколкото в европейски държави.

“Никой не може да отрече, че демокрацията и икономиката у нас са по-развити в сравнение с преди 15 години, дори в сравнение с много западни страни", каза той.

“Ако сравним мерките, които взехме, с тези, които биха предприели други държави, които не са били изложени на такива травматични събития като Турция, трябва да ни присъдят Нобел за мир", смята Ердоган.

Той коментира и масовите уволнения в полицията и публичния сектор. "Тези хора могат да отидат да работят в частния сектор. Това не е наша работа. Държавата няма да ги храни", отговори на критиките президентът.