OffNews.bg

Ердоган и Путин започнаха преговорите в Санкт Петербург (видео)

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна за срещата с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург. 

Това е първата среща на двамата от ноември миналата година, когато турски военни свалиха руски самолет Су-24, което доведе до разрив в отношенията между двете страни. 

Затоплянето на отношенията започна преди седмици, след като Ердоган изрази съжалението си за свалянето на самолета, а след телефонен разговор между двамата Путин премахна ограниченията за пътуване на руски туристи в Турция. 

Срещата между Путин и Ердоган започна с ръкостискане. 

"Подкрепата ни по време на преврата е принципна позиция - ние винаги ще бъдем против подобни неконституционни действия. Надявам се, че под вашето ръководство турският народ ще възстанови реда и законността", отбеляза Путин в началото на срещата. 

По време на преговорите двамата ще обсъдят възобновяването на чартърните полети между Русия и Турция, вноса на турски храни в Русия. Предполага се, че сред обсъжданите теми ще е още възобновяването на проекта "Турски поток", като още вчера Ердоган обяви, че Турция има готовност веднага да направи стъпки за подновяването му. 

От Кремъл съобщиха преди срещата още, че е възможно да бъде повдигнат и въпроса за това Турция да плати компенсация за сваления самолет. 

След срещата Путин и Ердоган ще се срещнат и с представители на турските и руските делови кръгове.