OffNews.bg

Една седмица в окопите, три в завода. Пригожин създава опълченски лагери по границата с Украйна

Близкият до Кремъл олигарх и собственик на Частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ Евгений Пригожин създава опълченски лагери по границата с Украйна в Курска и Белгородска области, съобщи пресслужбата на компанията „Конкорд“, основната компания от портфолиото на Пригожин.

Близкият до Кремъл олигарх, когото наричат Готвача на Путин обяви създаването на лагерите в познатия вече стил „вие питате – ние отговаряме“ под формата на отговор от „Конкорд“ до агенция РИА Новости „по повод на появила се информация“.

„Да, действително, ние създаваме центрове за подготовка на опълченци. По мое мнение, опълчението трябва да се състои от първа линия, която изцяло пада на грижите на жителите на съответната област. За да бъде осигурена материалната съставна част на опълчението, аз не мисля, че те трябва да се обръщат към държавните органи, а да възложат тази отговорност на регионалния бизнес.

„Ако сте собственик на малък завод, в който работят 100 души и 50 от тях са полово зрели мъже, тогава 25% трябва да служат в окопите, а 75% трябва да продължат трудовата си дейност. И така в кръг - една седмица в окопите, три - вкъщи и на работа. В случай, че врагът дойде на руска земя, всичките 100% ще защитават страната си.

Днес за един километър от линията на съприкосновение са достатъчни 10 души. За 100 км - 1000 души. На известно отстояние от тях във вътрешността на страната трябва да се разполагат военни части с мобилизирани и други обекти със сили за сигурност. Местният жител, както никой друг, познава територията си, може да се бори с диверсантски групи и да поеме първия удар, ако е необходимо“, - развива тезите си Пригожин.

Според олигарха, в граничните райони трябва да се наблегне на съзнателния бизнес, а в отговор на тяхната гражданска позиция да не се скъпят да им връчват високи държавни награди и не пестят думите на благодарност. „В Русия този подход винаги го е имало и го има“, допълва в прес изявлението си Евгений Пригожин.

Той уточнява, че самите учебни центрове на ЧВК "Вагнер" ще бъдат изцяло финансирани от него. „Не ми трябва федерален или регионален бюджет, не ми трябва нищо“, казва Готвача на Путин, за когото все повече анализатори на Запад твърдят, че се опитва да изгради паралелна властова и военна структура в държавата.