OffNews.bg

Джо Байдън си посипа главата с пепел във Варшава

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън си посипа главата с пепел по време на пребиваването си във Варшава. Не става въпрос за популярния израз, с който на български изразяваме горчиво съжаление и разкаяние за нещо, а за християнски ритуал, от който тръгва изразът и, който е свързан с Пепелната или Пепеловата сряда, първия ден от Великия пост - за католиците днес, 22 февруари.

В сряда в 3 следобед Байдън пристигна в Президентския дворец във Варшава като специален гост на срещата на върха на Б-9 и краткото му обръщение в откритата част беше предавана от всички новинарски станции в САЩ. На журналисти и зрители им направи впечатление тъмно петно на челото на президента. Мистерията бързо се изясни, оказа се, че Джо Байдън е участвал в тайно богослужение, а за него съобщи във фейсбук вече, когато стана възможно, полският свещеник отец Веслав Давидовски.

„Днес е Пепелна Сряда. И големите на този свят приемат пепелта, ако принадлежат към католическата традиция, обясни отец Веслав. „Имах честта да поставя днес пепел върху главата на самия президент на САЩ г-н Джо Байдън“, допълни свещеникът. Всичко е станало в условията на секретност в импровизиран домашен параклис до хотелския апартамент на президента. Отец Веслав отслужил богослужение за мир, вразумяване на Русия и Светлината на Светия дух за американския президент. Католиците в САЩ не мият пепелта, която се слага върху челата, а не в косата, както е в Полша. Полският свещеник е получил от Байдън специалната монета на американския президент с неговото име и герба на САЩ. За това, че си е посипал главата с пепел съобщи в Туитър и самият Байдън.

Today, I join Christians worldwide in observing Ash Wednesday. The Lenten season is a time for reflection and discernment and an opportunity to recommit ourselves to God and to one another. May we continue to keep the faith and look with hopeful hearts towards Easter.

— President Biden (@POTUS) February 22, 2023

Пепелната сряда е широко разпространен ритуал както в Полша, страната домакин на Джо Байдън ( Środa Popielcowa) и се отбелязва от римокатолиците, лутераните, англиканите, моравците, методистите и назаряните. На този ден свещениците поставят върху челото на вярващите пепел с думите „Покайте се и вярвайте в Евангелието“ или „Помни че си пръст и в пръстта ще се върнеш“. Пепелта за ритуала се прави от изгорени палмови листа от Палмова неделя (Цветница) от предната година.