OffNews.bg

Дрон удари завод в руския Курск, друг долетя до Воронеж

Безпилотен летателен апарат е достигнал до руския град Курск на 170 километра северно от границата с Украйна и се е взривил в района на местен завод, съобщиха местни жители в социалните мрежи. Очевидци пишат за взрив, след който е последвал пожар в завода за домашен текстил „Бел-пол“, вероятно е изгорял склад за готова продукция.

Въпреки видеозаписите от различни ракурси, които документират произшествието, официалните власти и спасителните институции не са коментирали взрива и последвалия пожар.

Телеграм каналът Baza уточнява, че причина за пожара е атака с дрон, а мишена на дрона е била телекомуникационната кула в Красниково. Дронът, обаче, само я закачил леко и се паднал на територията на завода „Бел-пол“. Призори, по данни на канала горяха две сгради на фабриката – административна и склад за готова продукция, а пламъците са се разпрострели на площ от 1500 квадратни метра.

Според руски източници малко по-рано ВСУ са обстрелвали село Глушково в Курска област, където са регистрирани 8 атаки с дрон и повредени прозорци, фасади и покриви на жилищни блокове. Част от Глушково е без електричество.

Депутатът и пенсиониран генерал Андрей Гурульов, който е един от ястребите, участващи в пропагандните телевизионни предавания на живо, призова да бъдат изселени жителите на граничните населени места в Курска област заради обстрелите от украинска територия. Членът на комисията по отбрана на Думата смята, че пребиваването в обстрелваните територии е сериозна заплаха за сигурността на руснаците.

Атака с дрон са заснели и камери за видеонаблюдение в друг руски град – Воронеж, който е навътре в страната на 250 километра от граничния Белгород. Дронът се е ударил в сграда, а камера показва как мъж в офис гледа прозореца и след миг се чува взрив. Второто видео е от камера за наблюдение в коридора на офиса – там се вижда как взривната вълна отваря вратата, а през нея бягат хора.

Нападенията с дронове срещу руски градове стана причина президентът Владимир Путин да постави на военните задачи да уплътнят ПВО срещу малки летателни апарати.