OffNews.bg

Дори и да изглежда като Kit Kat, може и да не е: съд не даде на Nestlé правата за фòрмата на десерта

Дори и да изглежда като Kit Kat, може и да не е.

Европейският съд отхвърли искането на Nestlé за получаване на правата за производството на шоколадовия десерт в познатата му форма. Nestlé прекара 16 години в борба с конкурента Cadbury, за да докаже, че тя е нейна, но в крайна сметка не сполучи.

Решението може да сложи край на защитения европейски статут на десерта и на сагата, която коства твърде много средства и на двете спорещи страни. То сваля и натиска над идентични десерти, като норвежкия Kvikk Lunsj, който е на пазара от около 80 години. То също така отваря врата за имитации на марките в местните супермаркети.

Норвежците се гордеят с Kvikk Lunsj, чийто шоколадов вкус е различен от този на Kit Kat, но на външен вид много прилича на него.

Kvikk Lunsj е създаден през 1937, само две години след Kit Kat. 65 г. двата подобни на вид десерти съществуват без проблем от външните прилики. До момента, в който Nestlé не реши, че това пречи.

През 2002 г. световният производител на шоколад подаде заявка за търговската марка в Европа. Тогава нямаше проблем със самия бар с логото на Kit Kat. Но Nestle подаде заявка и за правата върху формата на десерта, представляваща "четири пръчки подравнени на правоъгълна основа", както го описва Европейският съд.