OffNews.bg

ДНР си прави флот с плячкосани кораби и изнася стомана за Русия

Първият руски плавателен съд, който влеза в пристанището на опустошения град на Азовско море Мариупол, след като то беше разминирано от руските войски, се отправи към руското пристаниеще Ростов на Дон с товар от стомана

Денис Пушилин, лидерът на така наречената ДНР, пише в канала си в Telegram, че 2500 тона навит метал са напуснали пристанището на Мариупол и корабът се е насочил към Ростов.

Пушилин се похвали, че неговата "република" вече разполага със собствен търговски флот, който се състои от кораби, прибрани от пристанищата в Мариупол.

Според него някои от корабите ще преминат под юрисдикцията на призната само от Москва Донецката народна република.

"Взети са съответните решения", обяви той.

Най-големият украински производител на стомана - "Метинвест", съобщи по-рано, че пет кораба, натоварени с десетки хиляди тона стомана още преди войната, стоят в пристанището на Мариупол. Компанията смята, че Русия ще се опита да конфискува тези кораби и незаконно да ги прибере от пристанището заедно с товара им.

Киев определи решението на Русия да превози от Мариупол метали на стойност стотици милиони долари, натрупани там от началото на войната, като акт на грабеж и разхищение.

Преди руската военна агресия Мариупол беше второто по важност пристанище на Украйна след Одеса.

В пристанището се намира и българския кораб „Царевна“. Очаква се той да отплава, след като бъде попълнен екипажът. На борда има само петима българи и трима украинци, поради което сега фирмата провежда преговори за наемане на екипаж. 

В четвъртък Русия призова България и 5 други държави да окажат влияние на собствениците на чуждестранни кораби в пристанището на Мариупол, за да ги изведат до местата по постоянна регистрация.