OffNews.bg

Днес вече е факт: Андрийвка падна, руската 72-а бригада е напълно разбита

Украинската армия освободи населеният пункт Андрийвка в Донецка област.

Според данни на Генералния щаб на ВСУ селото е била отвоювано в резултат на добре координирани щурмови действия.

"В хода на щурмовите действия бойците ни са превзели Андрийвка в Донецка област и са нанесли значителни загуби на противника в жива сила и техника и се укрепват на постигнатите позиции", заяви Генералният щаб на ВСУ в сутрешния си бюлетин.

Вчера зам.-министърът на отбраната в Киев Хана Маляр обяви, че Андрийвка е превзета, но сражаващите се на място украински части отрекоха това и определиха думите ѝ като прибързани и застрашаващи живота и здравето им.

Днес обаче бойците от Трета щурмова бригада, част от която е и митичният полк Азов, потвърдиха освобождаването на Андрийвка. Освен това те обявиха, че 72-ра отделна мотострелкова бригада на Руската федерация е напълно разгромена.

Съобщава се, че гарнизонът на окупаторите е бил обкръжен, отрязан от основните сили и унищожен. През последните два дни са ликвидирани ръководителят на бригадното разузнаване на руснаците, трима командири на батальони и практически цялата пехота на 72-а бригада, включително офицерите и оборудването.

Към настоящия момент боевете продължават и подразделенията продължават да се укрепват на нови позиции, обявиха още от Трета щурмова бригада.