OffNews.bg

Ден 6: Руски военен конвой, дълъг 64 км, настъпва към Киев

Колона с руска бойна техника, дълга 64 км, се движи към Киев от север. Това съобщи американската компания Maxar, позовавайки се на спътникови снимки. По-рано от компанията оцениха колоната като 27 км. (Още акценти от деня - по-долу)

Maxar твърди още, че в южната част на Беларус се съсредоточава следващата руска военна група. 

През нощта руските военни части окупираха летището в Херсон и се появиха в северозападните покрайнини на града. Руските сили взривяват подстанции около втория по големина град Харков, с което причиняват проблеми със снабдяването с ток и вода, съобщи кметът на града Игор Терехов.

Около 70 украински войници са загинали при руски артилерийски удар по североизточния град Охтирка, предаде Би Би Си. 

Украинският посланик в Съединените щати Оксана Маркарова заяви, че Русия е използвала вакуумна бомба - оръжие, което е забранено от Женевската конвенция - при инвазията през вчерашния ден, предаде Ройтерс. На среща с членовете на Конгреса Маркарова каза, че Москва се опитва да нанесе тежки поражения на страната ѝ. 

19:00 ч. - Европейският парламент прие резолюция, която призовава за по-строги санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Документът беше подкрепен с 637 гласа "за" от присъстващите 676 депутати. Останалите 13 гласуваха "против", а 26 се въздържаха от вот.

17:30 ч. Руските сили нанесоха удар в близост до телевизионната кула в Киев. По информация на здравните власти в Украйна са загинали петима души. 

17:20 ч. - ЕС, Великобритания и САЩ бойкотирахa речта на руския външен министър Сергей Лавров на форум на ООН.

16:15 ч. - Министерството на отбраната в Русия отправи предупреждение към жители на Киев, че се готви да стреля по цели в украинската столица. Руските власти потвърдиха, че ударите по украинската столица са, за да "се предотвратят информационните атаки срещу Русия".

15:20 ч. - Руските войски превзеха сградата на градския съвет в Бердянск, не пускат украинците до гробищата

14:00

Европейският парламент стана на крака, докато Володимир Зеленски отправяше обръщение по време на извънредна сесия, която да обсъди решение за статут на Украйна.

13:00

Украинският парламент обяви, че войски на Беларус са навлезли в територията ѝ. Само час преди това президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира, че страната му няма намерение да се включва във военните действия.

12:30

Зеленски отправи нов призив

Ракетният удар по централния площад на Харков е „откровен терор“, каза украинският президент Владимир Зеленски в ново видеообръщение. „След това Русия е терористична държава. Никой няма да прости. Никой никога няма да забрави“, каза Зеленски. След крилатата ракета, която удари Харков, всичко се промени, "десетки жертви", добави той.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало информацията за удара над Харков. По-рано ведомството заяви, че „само военната инфраструктура е деактивирана“ и че „нищо не заплашва цивилното население“.

12:12

Жилищни сгради в Херсон бяха подложени на обстрел, съобщава Би Би Си-Русия.

9:50

Мощен взрив разтърси центъра на Харков, руските военни изстреляха ракети по сградата на Харковската областната администрация. Площад "Свобода", един от най-големите в Европа, беше обстрелван, съобщи Униан. По-късно общинската администрация потвърди 10 жертви. Има и ранени. 

Информацията се обновява