OffNews.bg

Ден 19: Започна евакуация на Мариупол, бомбардират блокове в Киев

Акцентите от войната в днешния ден:

19:30 - 9 убити при удар по телевизионна кула в Северна Украйна

Най-малко 9 души са убити при ракетен удар по телевизионна кула в Северна Украйна тази сутрин. Кулата и близка административна сграда са били ударени от две отделни ракети, съобщи губернаторът на област Ровно Виталий Ковал.

19:00 - 15-годишно момче загина след снаряден обстрел по училище в Чухуев

15-годишно момче загина след снаряден обстрел по училище в град Чухуев, област Харков. 

Украинските власти твърдят, че руски артилерийски отряд е нападнал училището.

16:00 Преговорите продължават утре

За техническа пауза в днешните преговори Украйна-Русия, които се водят чрез видеовръзка, съобщи Би Би Си. Преговорите ще бъдат възобновени утре.

15:20 - Зелен коридор в Мариупол

Днес "зеленият коридор" за евакуация на цивилни в Мариупол най-накрая работи успешно, предаде руската редакция на Би Би Си. От 400-хилядния град, в който предходните опити за гражданска евакуация се провалиха, вече са се евакуирали няколко десетки автомобили.

„Към 1300 г. имаме действително потвърждение за фактическото спазване на режима на тишината в посока на хуманитарния коридор за частен транспорт по маршрута Мариупол (изход към с. Мелекино – с. Портовское – с. Мангуш – Бердянск – Запорожие)... Към момента преминаването на контролно-пропускателни пунктове не създава проблеми“, съобщава представител на местните власти.

„Но това е единственият коридор, който има официално одобрение и реално работи днес“, добави служителят.

15:00 Още няма новини от преговорите

Съветникът на ръководителя на кабинета на Зеленски каза, че преговорите с руската делегация продължават непрекъснато във видео формат.

14:50 Владимир Зеленски за първи път посочи броя на загиналите украински военни - около 1300 души

14:00 Потвърдена е загубата на Волноваха

Украйна потвърди загубата на Волноваха, малък град между Донецк и Мариупол. Според украинските власти по време на нападението градът е на практика изтрит от лицето на земята.

13:50 - ЕС забранява вноса на алуминий и стомана от Русия

13:10 

Отново е повреден електропроводът, захранващ атомната електроцентрала в Чернобил, твърди украинската страна. Руските военни отново повредиха електропровода, който захранва атомната електроцентрала в Чернобил, съобщи Укренерго.

13:00 Обстрел по цивилни сгради в Киев и Харков

Съобщава се за обстрел по няколко жилищни сгради в Киев и в Харков. Има и данни за цивилни жертви, чийто брой не може да бъде уточнен.

Снимки: АП/БТА