OffNews.bg

Чешкият президент обиден на САЩ, само той ще ходи на парада в Москва

Обиден на посланика на САЩ, чешкият държавен глава Милош Земан затвори вратите на президентството за американския дипломат, съобщава Parlamentarni Listy.

Причината е, че посланикът на САЩ в Чехия Андрю Шапиро разкритикува Земан за това, че президентът ще посети Москва за отбелязването на 70-годишнината от победата във Втората световна война.

Земан посочи, че той не би очаквал чешкият посланик в САЩ да критикува Обама за негови пътувания.

Президентът на Чехия обяви, че неговата визита в Русия ще бъде за отдаване на почит към загиналите във войната, а не заради Владимир Путин.

Земан е единственият лидер от ЕС, който ще участва в отбелязването на 70-годишнината от победата във Втората световна война. Българският президент Росен Плевнелиев отказа да присъства. 

Посланикът на САЩ в Прага Андрю Шапиро коментира по-късно, че се отнася с разбиране към посещението на Земан в Москва, но изразява съжаление от факта, че чешкият президент ще присъства на военния парад във време, когато "руската армия, нарушавайки международното право, дестабилизира ситуацията в съседна държава", информира радио Český rozhlas.

Дипломат №1 на САЩ в Прага подчерта, че е считал Земан за човек, който цени откровения диалог, разчитал е да оцени откровеното му мнение и е разстроен от факта, че това не се е случило.

За мен са важни добрите работни отношения с всички и вратите на посолството на САЩ са отворени за всеки, заяви още Шапиро.

В обръщение към всички граждани на Чехия той подчерта, че правителството на САЩ и американският народ ценят партньорските и съюзнически отношения между двете държави повече от всякога.