OffNews.bg

Чешкият парламент обсъжда референдум за напускане на ЕС

Чехия може да проведе референдум за напускане на Европейския съюз заради подкрепата на ЕК за въвеждане на безвизов режим за турски граждани, предава БГНЕС.

Предложението е на дясноцентристката коалиция „Зора” и е одобрено от 96 от присъстващите 169 депутати в долната камара на парламента.

„Съвършено недопустимо е 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно си сътрудничи с „Ислямска държава”, да получи свободен достъп в Европа и Чехия. ЕС отдавна не защитава интересите на европейските граждани. Той се превърна в диктаторска организация”, заяви председателят на коалицията Мирослав Лидински.

Очаква се днес Европейската комисия да произнесе подкрепата си за отпадане на визите за турци. Това бе е едно от основните условия в подписаното между Турция и Европейския съюз споразумение за контролиране на бежанския поток. 

Южната ни съседка трябва да изпълни общо 72 критерия преди да се стигне до либерализация на визовия режим, а по последна информация 10 от условията все още не са изпълнени. Анкара заплашва да спре да спазва своята страна от постигнатата договорка и да пусне потока с бежанци, ако визите не отпаднат до началото на юни.