OffNews.bg

Черен чувал за Екатерина II. Одеса започна подготовката за премахването на паметника на руската императрица

С поставянето на ограда от талашит започна процесът по демонтирането на паметника на руската императрица Екатерина II в центъра на Одеса. „Поднасяме извинения за временното неудобство. В ход са подготвителни работи за демонтажа е пренасянето на скулптурната композиция „На основателите на Одеса““, се казва в съобщение на одеското кметство в района на паметника.

В рамките на подготовката върху главата на руската царица беше нахлузен черен чувал, след което „тялото“ и беше стречовано с фолио.

След нахлуването на руската армия в Украйна населението на Одеса многократно повдигаше въпроса за демонтажа на паметника, свързан с представител на руската държавност. През последните месеци постаментът на Екатерина беше заливан многократно с червена боя, символ на убийствата, извършвани от руската армия в Украйна, а върху главата й беше сложена качулка на палач, в ръцете – бесило.

The city authorities of #Odesa officially marked today's work on the fence of the monument to Catherine II as preparations for its dismantling and transfer. pic.twitter.com/L6GM1H14Nu

— NEXTA (@nexta_tv) November 6, 2022