OffNews.bg

Чехия е пратила на Украйна 89 танка, 226 бронирани машини, 6 системи за ПВО, 4 хеликоптера и боеприпаси за 1.8 млрд. долара

Чехия е доставила стотици единици тежка военна техника на Украйна през последната година, включително 89 танка, и ще продължи да подкрепя усилията за подпомагане на Киев, съобщи премиерът на Чехия Петр Фиала, предаде Ройтерс. 

Чешкият министър-председател говори след среща във Варшава на страни от източния фланг на НАТО с президента на САЩ Джо Байдън, който обеща да "защити всеки сантиметър от НАТО", за да успокои съюзниците почти година след като Русия нахлу в Украйна. Чехия беше един от първите и най-силни поддръжници на Киев, подчертава Ройтерс. 

Фиала заяви, че страната му е изпратила 226 бойни и бронирани пехотни машини, 38 гаубици, 33 ракетни установки, шест системи за противовъздушна отбрана и четири хеликоптера.

"Благодарение на усилията на Чехия до момента в Украйна са доставени стотици тежки военни превозни средства и повече от милион ракети, противотанкови гранати, боеприпаси с голям калибър на обща стойност около 1.8 млрд. долара", заяви Фиала.

Чешкият премир уточни, че 1/4 от помощта е директно от държавните и армейските магазини, докато другата помощ е резултат от лицензи, издадени на производителите.