OffNews.bg

Блокада: Литва забрани транзита на санкционни стоки между Русия и Калининградска област

Литва забранява от 18 юни транзита на стоки и технологии, предмет на санкциите срещу Руската федерация между територията на Калининградския анклав и Русия. Това съобщи губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов,  който публикува писмо на литовския железопътен оператор LTG Cargo.

Според сайта “Хромадске” забраната е въведена след указания от Европейската комисия. В писмо на Комисията се казва, че ако стоки и товари, включени в санкционните мерки на Европейския съюз се транспортират от една част на Русия в друга, но през територията на ЕС - транспортирането им е забранено. Транзитно преминаване през Литва може да се осъществи само ако стоките са натоварени преди 17 юни.

По думите на калининградския губернатор забраната ще засегне 40-50 на сто от продуктите, транспортирани от Русия през Литва за Калининград - по-специално строителни материали, цимент и метал. Забраната не може да бъде компенсирана с доставки по вода, тъй като сега фериботната линия Уст-Луга-Балтийск се нуждае от допълнителни кораби за доставка на стоки. Руски служители смятат литовската забрана за "сериозно нарушение на правото на свободно влизане и излизане от Калининградска област".

Калининградската област няма континентална връзка с останалата част на Русия: регионът е отделен от Русия от териториите на Литва и Полша. Регионът обаче има излаз на Балтийско море.